7000 Русе, ул. „Княжеска” 4
082 825 005
0899 197 457
Резервирай сега
Интересни факти

Хотел "Анна Палас"

От 1888 г. до днес

Oще преди Освобождението гъркът Дина Бебис пристигнал в Русе да търси препитание. Той започнал работа като хамалин на русенското пристанище. Бебис притежавал вродена предприемчивост. Благодарение на нея и на изключителното си трудолюбие, за кратко време се превърнал в един от крупните търговци на жито в града. Скоро в Русе се заселил и брат му Зисо, с когото заедно започнали да извършват и банкови операции.

Двамата братя натрупали сериозно състояние и през 1888 година възложили на архитект Валсамаки проектирането на жилището си. Масивната сграда била построена още същата година. Архитектът лично поканил двама художници да декорират с пищни фрески интериора. Забележителен бил и монтираният в приемния салон полилей. Изработен в чужбина от лят бронз, той бил обогатен от медальон с женска глава, стилизирани цветя и птици.

Десет години по-късно Дина Бебис предоставил част от къщата за нуждите на Главното предприятие на ЖП линията Русе-Горна Оряховица, в което основни инвеститори били прочутите русенски банкери и предприемачи братя Симеонови. Около 1906 година антигръцките настроения в града принудили Зисо Бебис да повери семейните ценности и фирмените пари на тогавашния градоначалник Иван Ковачев, негов добър познат. Когато всичко се нормализирало Ковачев отказал да върне повереното. Зисо се видял опозорен и разорен. Това го довело до самоубийство. Дина не можал да понесе тежката загуба от смъртта на брат си и продал къщата още преди да се изсели от града. 

Новият стопанин, австриецът Хуго Шоберман бил собственик на модерните градски таксита. Пиацата на неговите коли била пред Доходното здание. Русенци нямали много вяра на новите возила и предпочитали да ползват услугите на “Шаркет-Арабасъ” за превоз с конски коли. За да докаже сигурността на такситата си, Шоберман се възползвал от замръзването на река Дунав и преминал с едно от тях по леда до отсрещния румънски бряг. Екстравагантната реклама спечелила доверието на гражданството. Той обаче не успял за дълго да задържи разкошната си къща. Една нощ през 1910 година играл на покер с индустриалеца Петко Хаджи Петков. Първо голяма сума пари загубил Петков. За това в играта се намесила съпругата му, която била доста добър играч. Късметът бил на нейна страна и Хоберман загубил спечеленото. Играчите се договорили за решително, последно раздаване, с много висока миза. Шоберман заложил красивата си къща, а Петков красивата си жена. Спечелил индустриалецът.

През следващата година къщата последователно сменя стопаните си. Първо в нея се помещавало Италианското консулство, после Австроунгарското, а най-продължително време я стопанисвало Румънското консулство. От 1925 година се използвала за нуждите на Историческия музей, а по-късно от Ловно-рибарското дружество. През 2001 година на търг е купена от собственика на фирма “АЕРИ-44” Иван Добрев Милев. Ремонтно-реставрационните работи започват още през септември, същата година.

Хотел “АННА ПАЛАС” отваря врати на 9 април 2003 година.

Снимки от миналото

Забележителности в град Русе

Не забравяйте да посетите и някои от основните забележителности в град Русе по време на Вашия престой в хотел „Анна Палас“!

  • Паметникът на свободата
  • Крепостта „Сексагинта Приста“
  • Пантеонът на възрожденците
  • Регионален исторически музей
  • Къща-музей „Баба Тонка“
  • Регионална библиотека „Любен Каравелов“
  • Художествената галерия 
  • Храм „Свети Георги“
  • Много други

При възникнали въпроси

Телефон: (+359) 899 197 457
Имейл: hotel@annapalace.com

Scroll to top
bg_BGБългарски